Το καλύτερο Τσουρέκι του Ευτύχη Μπλέτσα– βήμα προς βήμα με βίντεο


Υλικά

 
80 γραμμάρια  νωπή μαγιά

1 κιλό αλεύρι 

λίγο χλιαρό νερό

5 αυγά

350 γραμμάρια ζάχαρη

100 γραμμάρια  βούτυρο

135 γραμμάρια  γάλα

30 γραμμάρια  χυμό πορτοκάλι

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

30 γραμμάρια σπορέλαιο

1 κουταλιά μαχλεπι 

1 κουταλιά κακουλέ

1 βανίλια

λίγο αλάτι

σουσάμι για πασπάλισμα



Οδηγίες

*όλα τα υλικά πρέπει να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου !!!

1. Ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και 100 γρ αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει 15-30.λεπτά.

2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
* αν δε λιώσει η ζάχαρη και τη χτυπήσουμε με αυγά ή βούτυρο, δεν αφήνει το τσουρέκι να φουσκώσει.


3. Χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε ξεχωριστά. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε αραιή μαρέγκα, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, χτυπάμε μετά τους κρόκους και αφού χτυπηθούν ρίχνουμε τα ασπράδια πάλι στον κάδο να χτυπηθούν και μαζί μερικά λεπτά.
*είναι καλύτερα χωριστά, αφρατεύουν πιο πολύ.

4. Λιώνουμε το βούτυρο.


5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα το χυμό πορτοκάλι και το σπορέλαιο για να κρυώσει λίγο και το γάλα και μετά ρίχνουμε και το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια.
*το γάλα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, τα τσουρέκια δε θέλουν ούτε ζέστη, ούτε κρύο.


6. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλο το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα, τη βανίλια και πολύ λίγο αλάτι.
*αν δεν σας  αρέσει το ξύσμα χρησιμοποιούμε μαστίχα.


7. Βάζουμε μέσα στη μαγιά που έχει φουσκώσει το μείγμα του ζεστού γάλατος και ανακατεύουμε με το χέρι.

8. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα το υγρό μείγμα μαγιάς  γάλατος και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί.


9. Τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά κουταλιά, κουταλιά το λιωμένο βούτυρο ενώ ζυμώνουμε ή στο μίξερ ή στο χέρι. Αφού απορροφηθεί η πρώτη κουταλιά προσθέτουμε την επόμενη. Όταν τελειώσει το βούτυρο έχουμε μια υγρή ζύμη.
* είναι σημαντικό να είναι ζεστή η ζύμη μας. Αν η ζύμη είναι κρύα τα τσουρέκια θα είναι αποτυχία.


10. Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.

11. Ζυγίζουμε τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε τις πλεξούδες για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο ψήσιμο (σχήμα με δυο κορδόνια  δυο μπαλάκια 200 γραμμαρίων  το καθένα). Τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ενώ ξεκινάμε να κάνουμε τα κορδόνια. Κάνουμε όλα τα κορδόνια και τα πρώτα ξεκουράζονται ενώ φτιάχνουμε τα υπόλοιπα.
*αν θέλουμε στρόγγυλο τσουρέκια φτιάχνουμε δυο μεγάλα κορδόνια από 400 γραμμάρια  το καθένα.


12. Βάζουμε λίγο σπορέλαιο στην επιφάνεια εργασίας και πλέκουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη φόρμα ή στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
*Ζεσταίνουμε τις φόρμες να μην είναι κρύες.


13. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 με 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.

14. Σπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και αφαιρούμε τον μισό κρόκο γιατί ο κρόκος τα σκουραίνει και παίρνουν ένα καφέ χρώμα αντί για κόκκινο. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στο αυγό, το χτυπάμε και αλείφουμε. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.


15. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 25 -35 λεπτά στον αέρα.

* Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των τσουρεκιών και τον φούρνο σας.

Για να τα συντηρήσουμε αφράτα τα τυλίγουμε σε σελοφάν. Μπορούμε να τα βάλουμε έτσι και στην κατάψυξη
.


δείτε το βίντεο



πηγή bletsas.gr

0 comments