Focaccia με ελιές!!!!

Focaccia-me-elies

Ένα πολύ νόστιμο ιταλικό ψωμάκι με ελιές και αλάτι χοντρό ! Μπορούμε αντί για ελιές να βάλουμε ντοματίνια ή κρεμμύδια ή  οτιδήποτε μας αρέσει!

Δείτε περισσότερες Συνταγές για focaccia 

Focaccia-me-elies1

Για την πολύ νόστιμη focaccia με ελιές θα χρειαστούμε :

Υλικά

60 ml ζεστό νερό

1 φακελάκι  ξηρή μαγιά

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

300 ml  κρύο νερό

20 ml  ελαιόλαδο

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι  

580-600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

100-150 γραμμάρια  ελιές καλαμών ή  πράσινες χωρίς κουκούτσι

Αλατοπίπερο
  
1 τσιμπιά ρίγανη (προαιρετικά)

Δεντρολίβανο (προαιρετικά )

Focaccia-me-elies2

Οδηγίες

Ρίχνουμε  το ζεστό νερό και το μέλι μέσα στο μπολ του μίξερ .

 Ανακατεύουμε   έως ότου το μέλι  διαλυθεί και το νερό  γίνει  χλιαρό. 

Προσθέτουμε την  ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε .

Focaccia-me-elies3

Αφήστε το μείγμα  να  φουσκώσει  και να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά . Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρύο νερό, το λάδι ,και το αλάτι.

 Χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο-γάντζο για ψωμί, και το μίξερ σε χαμηλή  ταχύτητα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. "Ζυμώνουμε" για περίπου 10 λεπτά. 

Focaccia-me-elies4

Την ίδια διαδικασία φυσικά μπορείτε να την κάνατε και χωρίς μίξερ, ζυμώνοντας με τα χέρια.

Αλείφουμε το μπολ με λάδι και τοποθετούμε  την ζύμη .

Focaccia-me-elies5

Καλύπτουμε  το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή καπάκι  και αφήνουμε  τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ½ έως 2 ώρες. 

Αφαιρούμε το πλαστικό περιτύλιγμα και πατάμε να ξεφουσκώσει η ζύμη.

Focaccia-me-elies6

Δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας την ζύμη κάνοντάς την  μπάλα.

Αλείφουμε  ένα ταψί με λάδι και πατάμε  τη ζύμη με τα χέρια να απλωθεί στο ταψί .

Focaccia-me-elies7

Μπορούμε να μοιράσουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και να ψήσουμε σε 2 μικρότερα ταψιά .

Focaccia-me-elies8

Πατάμε με τα δάχτυλα και τοποθετούμε μια ελιά σε κάθε τρύπα. 

Focaccia-me-elies9

Focaccia-me-elies10

Σπρώχνουμε  τις ελιές προς τα κάτω αλλιώς μπορεί να εμφανιστούν έξω όταν φουσκώσει η ζύμη. Περιχύνουμε με λίγο  ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και δεντρολίβανο αν θέλουμε .

Focaccia-me-elies11

Σκεπάζουμε το ταψί  με μια καθαρή υγρή πετσέτα και αφήνουμε  να φουσκώσει  και πάλι για τουλάχιστον 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C .

Ψήνουμε για 35-45 λεπτά, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Focaccia-me-elies12

Focaccia-me-elies13

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments